مدیریت فناوری اطلاعات

 تعریف و هدف

رقابت‌های تنگاتنگ بین کشورها با استفاده از ابزار انتقال سریع اطلاعات، موجب برتری‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شده است. مدیریت متکی بر نرم‌افزارها و فن‌آوری اطلاعات، مدیریت هوشمند مبتنی بر اطلاعات و نیروی کار آزموده منابع اصلی قدرت امروز و فردا هستند. تحولات عظیم تکنولوژی اطلاعات باعث تحولات چشمگیری در اقتصاد، مدیریت و جامعه شده است.

کارآیی سازمان‌ها از طریق بهبود محصولات و خدمات، اصلاح فرآیندها، گسترش مدیریت در اثر افزایش کارآیی فرهیختگان، به صورت علمی و تجربی در اثر پیشرفت‌های تکنولوژی اطلاعات به سرعت در حال تحول است.

هدف از تشکیل دوره کارشناسی ارشد تکنولوژی اطلاعات آموزش نیروی انسانی متخصص کارخانه‌ها، مؤسسه‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی است. در جهت آموزش متخصصینی که در زمینه‌های مربوط به فن‌آوری اطلاعات و مدیریت کیفیت، بتوانند در جهت تأکید نیازهای امروز و فردای مدیریت در جامعه فعالیت کنند. دوره کارشناسی ارشد مدیریت فن‌آوری اطلاعات با گرایش‌های مدیریت منابع اطلاعاتی، سیستم‌های اطلاعاتی پیشرفته، مدیریت دانش و کسب و کار الکترونیک پیش‌بینی شده است.


نقش و توانایی

شرکت‌کنندگان در این دوره افزون بر آشنایی با مسایل نظری دانش تکنولوژی اطلاعات، با نقش و کاربرد‌های زمینه‌ها و جایگاه فن‌آوری اطلاعات در مدیریت نوین آشنا می‌شوند. افزایش قدرت تحلیل در به کارگیری بهینه فن‌آوری اطلاعات با استفاده از موارد عملی (CASE STUDY) از ویژگی‌های این دوره است.


ضرورت و اهمیت

ضرورت و اهمیت این دوره در آشناسازی دانشجویان با نقش دوره و شاخه‌های فن‌آوری اطلاعات مدیریت در بهبود کارآیی واحدهای صنعتی، اجرایی و خدماتی است. همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص و محقق در عرصه صنعت، خدمات و اجرا بر اهمیت دوره می‌افزاید.


معرفی گرایش های رشته مدیریت فناوری اطلاعات در دانشگاه پیام نور

رشته مدیریت فناوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور شامل 4 گرایش زیر می باشد:

1. گرایش سیستم های اطلاعاتی پیشرفته

هدف از این رشته-گرایش، تربیت کادر متخصص جهت ایجاد سیستمهای اطلاعات در سازمان ها می باشد که به تصمیم گیری بهتر مدیران منتهی می شود.

واحدهای درسی در دانشگاه:

  • تئوریهای مدیریت پیشرفته
  • مدیریت رفتار سازمانی پیشرفته
  • تحلیل آماری
  • مدیریت منابع اطلاعاتی
  • تحقیق در عملیات پیشرفته
  • تحلیل و طراحی سیستمهای ساختار یافته
  • سیستمهای مدیریت بانکهای اطلاعاتی
  • سیستمهای معین تصمیم گیری و خبره
  • فن آوری اطلاعات
  • سیستمهای اطلاعاتی مدیریت پیشرفته
  • سیستمهای خبره
  • سیستمهای پشتیبانی تصمیم گیری
  • منطق فازی و هوش مصنوعی
  • سیستمهای اطلاعاتی استراتژیک

آینده شغلی:

با توجه به طراحی که برای این گرایش صورت گرفته، فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث تئوری مدیریتی و همچنین با فراگیری مباحث تخصصی و آشنایی با دروس سیستمهای اطلاعاتی، امکان ورود به بخشهای ساماندهی اطلاعات در سازمانهای بزرگ را خواهند داشت. اما این امر مستلزم کسب مهارتهای ادراکی در شناخت سیستم، مهارتهای فنی مربوط به پایگاههای داده و مهارت متقاعد سازی و روابط عمومی می باشد زیرا متاسفانه تعدادی از مدیران به اینگونه تغییرات معتقد نیستند و گاها در مسیر ایجاد سیستم مانع تراشی می نمایند. پاپیروس اکیدا به دانشجویان این رشته توصیه می کند که با کسب مهارتهای یاد شده اجازه ندهند در حد کارشناسی در واحدهای تحلیل گری سیستمها یا پشتیبانی از نرم افزارهای تولید شده گمارده شوند و طالب امور مدیریتی باشند. فراگیری زبان انگلیسی و کسب مهارتهای عملی از طریق راه اندازی سیستم های اطلاعاتی در سطوح پایینتر موجبات اعتماد به نفس را فراهم می آورد. از دیگر نکات ضروری برای دانشجویان این رشته، کسب مهارتهای کاهای تیمی می باشد زیرا هیچ سیستم اطلاعاتی به صورت انفرادی طراحی نشده است. فارغ التحصیلان علاوه بر موارد فوق، شانس استخدام در واحدهای مدیریت اطلاعات، پشتیبانی پایگاه داده و بخش IT سازمانها و شرکتها را نیز خواهند داشت.

برای تحصیل در این رشته چه چیزهایی مورد نیاز است؟

  • علاقه مندی به علوم IT و مباحث کامپیوتری (بسیار مهم)
  • قدرت و توان ادراک، تجزیه و تحلیل و نهایتا حل مشکلات مدیریتی
  • داشتن روحیه نوجو و در عین حال مصمم برای متقاعد ساختن مدیران برای استقرار سیستمهای اطلاعاتی در سازمان
  • داشتن روحیه تیمی و علاقه مند به همکاری (بسیار مهم)
  • توانایی تجزیه و تحلیل و درک اجزاء و روابط سازمان و محیط

2. گرایش کسب و کار الکترونیک

یکی از جدیدترین گرایش های رشته مدیریت فناوری اطلاعات می باشد که ترکیبی از آموزش های دروس مدیریتی و دروس مربوط به تکنولوژی های نوین را در خود جای داده است. از دید بسیاری از مدیران و کارشناسان آموزشی، جهان امروز به رشته ای نیازمند است که فارغ التحصیلان آن هم برای مدیریت آموزش دیده باشند و هم بتوانند برای سازمان های خود با استفاده از تکنولوژی های نوین باعث افزایش کارایی و بهره وری شوند.
دروس تخصصی این گرایش شامل کسب و کار الکترونیک، مدل های کسب و کار الکترونیک ، بازاریابی الکترونیکی، جنبه های حقوقی کسب و کار  الکترونیک ، فناوری های کسب و کار الکترونیک ، سیستم های یکپارچه کسب و کار الکترونیک، تجارت سیار ، راه اندازی استارت آپ ها (کسب و کارهای نوپا) و توسعه برنامه های کاربردی تحت وب می باشد.


3. گرایش مدیریت دانش

مدیریت دانش به معنای در دسترس قرار دادن نظام مند اطلاعات و اندوخته‌های علمی است، به گونه‌ای که به هنگام نیاز در اختیار افرادی که نیازمند آنها هستند، قرار گیرند تا آنها بتوانند کار روزمره خود را با بازدهی بیشتر و موثرتر انجام دهند. این موضوع در سالیان اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است و از گرایش های نسبتا جدید رشته مدیریت فناوری اطلاعات می باشد.
دروس تخصصی این گرایش شامل مبانی مدیریت دانش،  استراتژیهای مدیریت دانش، مدیریت دانش در سازمانها، فرایندهای مدیریت دانش ، سیستم های مدیریت دانش ، اقتصاد اطلاعات و دانش و فناوریهای مدیریت دانش می باشد.


4. گرایش مدیریت منابع اطلاعاتی

هدف از مدیریت منابع اطلاعاتی، به ­کارگیری مراحل و مهارت­های مدیریتی مناسب و استفاده از ابزارها و فناوری مناسب در فرآیند تولید، فراهم­ آوری، سازمان­دهی، پردازش، اشاعه و استفاده از منابع اطلاعاتی درون و برون سازمانی به عنوان عاملی مهم در راستای دستیابی به اهداف و مقاصد سازمانی است.
در این گرایش تمرکز بر روش­های مختلف توسعه سیستم­های اطلاعاتی و کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان با تأکید بر روش­های مدیریت پایگاه داده ­ها، ابعاد انسانی کنترل و فناوری اطلاعات، نحوه پشتیبانی فناوری اطلاعات از مدیریت دانش و گسترش ارتباطات مبتنی بر کامپیوتر می­ باشد.
دروس تخصصی این گرایش شامل مدیریت منابع اطلاعاتی پیشرفته، مدل سازی اطلاعات در سازمان، یکپارچه سازی داده ها، داده کاوی و انبارهای داده، سنجش کیفیت داده ها و فناوری های ذخیره سازی می باشد.